Nostres.cz » Zdraví » Spolehlivý návod proti podzimním virózám

Spolehlivý návod proti podzimním virózám

podzimním virózám
Zdroj/foto:Depositphotos
A je to tady, teplé dny končí a pomalu se blíží podzimní plískanice a s nimi nastupující období rýmy a viróz. Teď je nutné maximálně posilnit svoji imunitu. Můžete samozřejmě vykoupit nejbližší lékárnu, ale upřímně - to by měla být až poslední záchrana. Nejprve trochu přírody.

Proti rýmě křenem

Přirozenou prevencí v tomto období je jedna lžička čerstvě nastrouhaného křenu denně – udělejte si křenový mini závitek se šunkou jako jednohubku. Křen dokáže eliminovat infekce a uvolňuje zahlenění, což ostatně pravděpodobně poznáte už při strouhání.

podzimním virózám
Zdroj/foto: Pixabay

Zázvorem se prohřejeme

Zázvorovým čajem při nachlazení nebo chřipce tělo prohřejete a podpoříte pocení. Zázvor obsahuje nejen řadu minerálů, ale je také antibakteriální a protizánětlivý. Zahrne vás vitamíny A, B1, B2, C a E a zlepšuje metabolismus.

podzimním virózám
Zdroj/foto: Pixabay

Proti kašli cibuli

Cibule pomáhá při zánětu dutin, uvolňuje hleny a pomáhá proti kašli. Nakrájejte cibuli na jemno, posypte lžičkou cukru a zakryjte. Cibule postupně uvolní šťávu, díky cukru se eliminuje její typická chuť, takže ji bez problému můžete po lžičkách během dne užívat vy i vaše děti.

Česnekem na imunitu

Česnek je takové přírodní antibiotikum posilující imunitu. Ideální je jíst ho syrový cca 6g denně (to jsou asi 2 stroužky), ale ne na lačno! Pokud je to na vás moc, tak si uvařte česnečku. Pro svoje specifické aroma není příliš oblíben (což je jednoznačně chyba), ale pokud ho budete konzumovat v nějaké úpravě společně s olejem, mlékem či medem, tak tento problém eliminujete.

podzimním virózám
Zdroj/foto: Pixabay

Místo pomerančů jablka a hrušky a zeleninu navrch

Citrusy samozřejmě nevynechávat, ale zkuste upřednostnit jablka a hrušky. Taková průměrná hruška obsahuje stejně vitamínu C jako půl sklenice pomerančové šťávy, navíc obsahuje vlákninu (cca 4g) složenou převážně z antioxidantů pektinů a lignanů. A nezapomínat na zeleninu! Optimální konzumace v chřipkovém období je cca 500g čerstvého ovoce a zeleniny v syrovém stavu denně.

Teď už jen naklíčená semena, čerstvý vzduch a vyhýbání se rizikům

Vitamíny, enzymy a minerály, to je řeřicha, vojtěška, slunečnice, čočka, mungo a fazole. Můžete nechat i naklíčit semena a přidávat do salátů, polévek a podobně.
Nezapomeňte větrat a nepřetápět místnosti a pokud možno se vyhýbejte rizikovým kontaktům (což už všichni známe díky covidu) a buďte ohleduplní k sobě i jiným.

Autor: Redakce NOSTRES

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Další články v rubrice

Populární ve zdraví

Z ostatních rubrik

Výběr článků

Populární ve zdraví