Základ
Použijeme-li vločky (jakýkoliv druh) získáme zdroj kvalitních polysacharidů, prebiotické vlákniny, skvělých beta-glukanů pro náš imunitní systém, fytolátek, vitamínů a minerálů.
V případě uvařené rýže, čiroku, jáhel či pohanky zase celou řadu živin a vlákniny.
Občas můžete použít i instantní kaši, ale vyloženě jako náhražku, protože tyto kaše jsou předvařené a tudíž mají vyšší glykemický index Obsahují více snadno dostupné glukózy (= jednoduchý cukr) a méně komplexních polysacharidů (vlákniny apod.). Glukóza oslabuje funkci střevní mikroflóry. Hubnutí či léčbu různých problémů mohou takové potraviny minimálně zpomalit.
TEKUTINA
Nejjednodušší tekutinou do kaše je voda. Ale lepší je podpořit střevní mikroflóru, napomoci trávení a vstřebatelnosti živin (a dosáhneme zpravidla i lepší chuti). Takže můžeme sáhnout po mléčném nebo kokosovém kefíru, kvalitním plnotučném jogurtu (neochuceném a nedoslazovaném). Dále samozřejmě po kvalitním klasickém (nejlépe nepasterizovaném) mléce, ale také rostlinném mléce – ořechovém, makovém a podobně (bez cukru, emulgátorů a konzervantů).
Pro lepší stravitelnost je vhodné vločky na několik hodin (přes noc) namáčet. Postačí i pouhá voda, ale pro lepší výsledek je vhodné je namočit do vodního, mléčného nebo kokosového kefíru. Ovšem snadnější je připravovat kaši z jemných vloček (dají se běžně koupit a mohou být i s klíčky), potřeba namáčení nám tím zcela odpadá. Pro lepší stravitelnost je vhodné vločky na několik hodin (přes noc) namáčet. Postačí i pouhá voda, ale pro lepší výsledek je vhodné je namočit do vodního, mléčného nebo kokosového kefíru. Ovšem snadnější je připravovat kaši z jemných vloček (dají se běžně koupit a mohou být i s klíčky), potřeba namáčení nám tím zcela odpadá.
Ovoce
Jakékoli čerstvé ovoce sušené, neslazené, lyofilizované i mražené, případně domácí nepříliš slazené marmelády. Upravované či doslazované ovoce a marmelády tedy pokud možno ne.
Ořechy a semínka
prakticky jakékoliv – mandle, vlašské ořechy, makadamiové, lískové, pekanové, para, kešu, pistácie, dýňová semínka, konopná, lněná, slunečnicová, sezamová nebo chia. U některých semen a ořechů bývá vyšší obsah omega-6 kyselin, ale pokud neděláme doslova ořechovo- semennou nádivku, tak se tím není třeba až tak zabývat.
Čokoláda a sladidla
Pro obohacení můžeme použít také kvalitní kakao, čokoládu, kakaové boby nebo kokos v různé podobě.
Sladidla používáme vždy s rozumem. Nejlépe domácí med, datle, javorový nebo rýžový sirup. Ideální je doslazovat zralým ovocem – banánem nebo sušeným či lyofilizovaným ovocem.
Také kvalitním kořením a tzv. superfoods dodáte kaši nejen šmrnc, ale spoustu účinků antibakteriálních, antivirových, protizánětlivých, podporujících trávení, snižující hladinu krevních cukrů. Jedná se hlavně o skořici, zázvor, anýz, kardamom, hřebíček, kurkumu, matchu, moringu, spirulinu.
A dokonalá snídaně je na světe!
Autor: Alexandra Koval