Nostres.cz » Zdraví » Co patří do dokonalé snídaně

Co patří do dokonalé snídaně

snídaně
Zdroj/foto:Pixabay

Kaše má milion podob, chutí i vůní a je rozhodně dokonalou snídaní. Obzvlášť v chladnějším období je vhodným startem do nového dne, kdy našemu tělu ušetříme energii, kterou jinak musí vyprodukovat při trávení studeného pokrmu.
Řekneme vám, co usnadní její trávení a vytěží více vitamínů – aby vaše kaše byla skutečně zdravá a dokonalá.

Základ

Použijeme-li vločky (jakýkoliv druh) získáme zdroj kvalitních polysacharidů, prebiotické vlákniny, skvělých beta-glukanů pro náš imunitní systém, fytolátek, vitamínů a minerálů.
V případě uvařené rýže, čiroku, jáhel či pohanky zase celou řadu živin a vlákniny.
Občas můžete použít i instantní kaši, ale vyloženě jako náhražku, protože tyto kaše jsou předvařené a tudíž mají vyšší glykemický index Obsahují více snadno dostupné glukózy (= jednoduchý cukr) a méně komplexních polysacharidů (vlákniny apod.). Glukóza oslabuje funkci střevní mikroflóry. Hubnutí či léčbu různých problémů mohou takové potraviny minimálně zpomalit.

kaše
Zdroj/foto:Pixabay

TEKUTINA

Nejjednodušší tekutinou do kaše je voda. Ale lepší je podpořit střevní mikroflóru, napomoci trávení a vstřebatelnosti živin (a dosáhneme zpravidla i lepší chuti). Takže můžeme sáhnout po mléčném nebo kokosovém kefíru, kvalitním plnotučném jogurtu (neochuceném a nedoslazovaném). Dále samozřejmě po kvalitním klasickém (nejlépe nepasterizovaném) mléce, ale také rostlinném mléce – ořechovém, makovém a podobně (bez cukru, emulgátorů a konzervantů).
Pro lepší stravitelnost je vhodné vločky na několik hodin (přes noc) namáčet. Postačí i pouhá voda, ale pro lepší výsledek je vhodné je namočit do vodního, mléčného nebo kokosového kefíru. Ovšem snadnější je připravovat kaši z jemných vloček (dají se běžně koupit a mohou být i s klíčky), potřeba namáčení nám tím zcela odpadá. Pro lepší stravitelnost je vhodné vločky na několik hodin (přes noc) namáčet. Postačí i pouhá voda, ale pro lepší výsledek je vhodné je namočit do vodního, mléčného nebo kokosového kefíru. Ovšem snadnější je připravovat kaši z jemných vloček (dají se běžně koupit a mohou být i s klíčky), potřeba namáčení nám tím zcela odpadá.

mléko
Zdroj/foto:Pixabay

Ovoce

Jakékoli čerstvé ovoce sušené, neslazené, lyofilizované i mražené, případně domácí nepříliš slazené marmelády. Upravované či doslazované ovoce a marmelády tedy pokud možno ne.

Ořechy a semínka

prakticky jakékoliv – mandle, vlašské ořechy, makadamiové, lískové, pekanové, para, kešu, pistácie, dýňová semínka, konopná, lněná, slunečnicová, sezamová nebo chia. U některých semen a ořechů bývá vyšší obsah omega-6 kyselin, ale pokud neděláme doslova ořechovo- semennou nádivku, tak se tím není třeba až tak zabývat.

semena
Zdroj/foto:Pixabay

Čokoláda a sladidla

Pro obohacení můžeme použít také kvalitní kakao, čokoládu, kakaové boby nebo kokos v různé podobě.
Sladidla používáme vždy s rozumem. Nejlépe domácí med, datle, javorový nebo rýžový sirup. Ideální je doslazovat zralým ovocem – banánem nebo sušeným či lyofilizovaným ovocem.
Také kvalitním kořením a tzv. superfoods dodáte kaši nejen šmrnc, ale spoustu účinků antibakteriálních, antivirových, protizánětlivých, podporujících trávení, snižující hladinu krevních cukrů. Jedná se hlavně o skořici, zázvor, anýz, kardamom, hřebíček, kurkumu, matchu, moringu, spirulinu.

Autor: Redakce NOSTRES

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Další články v rubrice

Populární ve zdraví

Z ostatních rubrik

Výběr článků