Nejsou to diety a cílem není hubnutí (i když se zpravidla dostaví), ale spíš souznění s přírodou a se sebou samým. Všechny mají základ ve vegetariánství, ale určitým způsobem se liší.
Flexitarián
Flexitariánství jako způsob stravování a životního stylu odstartovala kniha americké dietoložky a výživové poradkyně D. J. Blatnerové (Flexitarian Diet a The Superfood Swap). Od vegetariánství se liší především možností občasné konzumace kvalitního masa. Základem je pak správně vyvážený jídelníček, který musí obsahovat všechny důležité živiny. Stravovací režim je značně flexibilní, doporučuje se jíst pětkrát za den velmi jednoduché pokrmy sestávající zhruba z pěti běžně dostupných položek. Základem je aby 80% vaší stravy bylo na vegetariánském základě.
- Základem stravy flexitariána je zelenina, ovoce a obilniny
- Maso se z jídelníčku nevynechává, ale konzumuje se pouze libové maximálně dvakrát týdně
- Ryby se za maso nepovažují, mohou se konzumovat neomezeně
- Sníženou konzumaci masa vyvažujeme vhodnými potravinami – zelí, brokolice, tofu, fazole, semena, cereálie a podobně
- Nemasité potraviny živočišného původu (vejce, mléko) konzumujeme běžně
(Zdroj: www.dawnjacksonblatner.com/)
Pescetarián
Tento výživový směr vychází ze středomořského způsobu stravování a je obohacen o přerušovaný půst. Opět zde nalezneme vegetariánský základ, ale pescetarián se v malé míře nevyhýbá ani červenému masu. Hlavním rozdílem ale je dodržování denního režimu – času na jídlo a času půstu. To znamená, že se v průběhu dvanácti hodin stravujeme a v druhé polovině dne se postíme (zde se počítá i čas spánku). Tento režim lze upravit v poměru 8 : 16.
- Základem jsou ryby a mořské plody, zelenina, ovoce, luštěniny a oříšky. Z mléčných výrobků pak především kefír. Samozřejmě olivový olej
- Denně bychom měli konzumovat 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce
- Při přerušovaném půstu využívá organismus pro svůj chod především masné kyseliny uložené v tukových zásobách
(zdroj: www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109720361131?via%3Dihub)
Vegan
Veganství ve své podstatě není jen o stravování, ale je to plnohodnotný životní styl, který odmítá nejen jakoukoliv živočišnou stravu, ale vyhýbá se všemu, co může obsahovat části živočišného původu – obuv, oblečení nebo různé doplňky. Veganská strava tedy neobsahuje například ani vejce nebo med.
- Do jídelníčku vegana patří ořechy, semínka, ovoce, zelenina, houby, luštěniny, obiloviny (rýže, bezvaječné těstoviny, chléb apod.), ale také tofu, sójové maso, seitan, rostlinná smetana, rostlinný sýr
- Vegan musí mít základní znalosti o výživě, protože složení jeho jídelníčku vede k nedostatku některých látek, které musí doplňovat jinou cestou. Je to především vitamin B12, zinek, železo, vitamin D, vápník, jód, omega-3 mastné kyseliny
- V žádném případě se nedoporučuje přecházet na veganství okamžitě, organismus by to velmi těžce zvládal. Ideální je postupný přechod: Flexitarián – vegetarián – vegan
(Zdroj: www.vegan.cz/zivotni-styl/kdo-je-vegan/)
Pokud jste si hned nevybrali, nevadí. Stačí, pokud se začnete nad svým stravováním zamýšlet. A pro sdělení svého názoru můžete využít i diskuzi za článkem. Mějte se hezky a zdravě.
Zdroj: www.vegan.cz/zivotni-styl/kdo-je-vegan/
www.idnes.cz/xman/styl/dieta-stredomorska-pescetarianstvi-prerusovany-pust-zdravi-kardiovaskularni-choroby.A200924_120727_xman-styl_fro
D.J. Blatner – Flexitarian Diet a The Superfood Swap, Nakladatelství: McGraw-Hill Education – Europe, EAN: 9780071745796
Autor: Albín a Dalimila Nostresovi