Nostres.cz » Zdraví a krása » Návrat zapomenutého lněného oleje – „rybího tuku“ rostoucího na poli

Návrat zapomenutého lněného oleje – „rybího tuku“ rostoucího na poli

len, semena, květy
Zdroj/foto: Depositphotos
Je obecně známo, že jsou tresčí játra, chia semínka nebo vlašské ořechy zdraví prospěšné díky vysokému podílu omega-3 mastných kyselin. Ale, že v čele tohoto pomyslného žebříčku by mohly být i za studena lisované lněné oleje (s trochou nadsázky označované jako rybí tuk pro vegetariány), už tak známé není.

Len patří mezí první využívané rostliny. Údajně se tak dělo už před deseti tisíci lety. V první řadě se len pěstoval jako textilní surovina, ale využití našla i olejnatá semínka. Spolu s makovým, konopným nebo hroznovým olejem byl lněný olej v českých zemích ve středověku běžně používaný. S nástupem bavlny byl len (k naší škodě) postupně upozaděn.

Hlavní trumf lněného oleje

Tím je bezesporu vysoký podíl omega-3 nenasycených mastných kyselin, které naše tělo potřebuje jako základ pro „výrobu“ důležitých látek, které se podílejí na správné funkci imunitního systému, předcházení kardiovaskulárním chorobám nebo správnému vývoji dětí. Konzumace také podporuje trávení (i hubnutí), zlepšuje vzhled a kvalitu pokožky i vlasů. Ale má to háček …

Vlastnosti lněného oleje

Pokud máte o tomto oleji základní povědomí pak víte, že je prodáván v menších a tmavých lahvích. Je to proto, že vysoký podíl omega-3 mastných kyselin je trochu problematický z hlediska stability a skladovatelnosti. Měl by být totiž skladován v tmavém a chladném prostředí, ale i tak není jeho doba použitelnosti příliš dlouhá a to je daň za jeho zdravotní přínos. Jinými slovy – měli bychom mít rozmyšleno, k čemu ho budeme používat.

Využití lněného oleje

salát, jídlo, olej
Zdroj/foto: Pixabay

Z předešlých řádků je jasné, že lněný olej je výborně použitelný ve studené kuchyni. Má lehce oříškovou chuť a hodí se tedy jak do salátů, tak i k dochucování běžných jídel. Pokud vám jeho chuť nebude vyhovovat, můžete ho například smíchat ve stejném poměru s olivovým olejem. Lze ho ale také běžně po lžičkách používat jako náhradu rybího tuku. Ale tady je to potřeba uvést na pravou míru. I když je ve 100 gramech lněného oleje 53% kyseliny omega-3 a ve stejném množství tresčích jater jen asi 29% této kyseliny, je skutečná využitelnost u tresčích jater vyšší, protože náš organismus lněný olej jinak zpracovává. Ale i tak patří lněný olej k největším zdrojům omega-3 mastných kyselin.

Lněné semínko a další zdroje omega-3 kyselin

  • Lněné semínko obsahuje ještě jednu prospěšnou látku – lignany, což jsou přirozené antioxidanty
  • Lisováním tyto látky do oleje nepřecházejí, proto je jedinou cestou konzumace celých nebo drcených či mletých semen
  • Mezi další bohaté zdroje omega-3 kyselin patří (kromě oleje ze zmiňovaných tresčích jater) také chia semínka, olej z vlašských ořechů, řepkový olej nebo uzená makrela
  • Naopak olivový, makový nebo slunečnicový olej tyto omega-3 kyseliny takřka neobsahují. Ale najdeme v nich samozřejmě jiné důležité látky

V každém případě mějte na pamětí, že lněný olej nebo lněné semínko je doplněk stravy a proto je ho třeba používat (jako všechny jiné doplňky) s mírou.

Zdroj: www.vitalia.cz/clanky/jak-vyuzit-netradicni-oleje-makovy-dynovy-ci-lneny/
https://bioporadce.cz/lneny-olej/
dTest: Test lněného oleje 10/21

Autor: Albín a Dalimila Nostresovi

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Další články v rubrice

Populární ve zdraví a kráse

Z ostatních rubrik

Výběr článků

Populární ve zdraví kráse