Nostres.cz » Zdraví a krása » Mangold – zdroj minerálů a vitamínů používaný v italské i francouzské kuchyni

Mangold – zdroj minerálů a vitamínů používaný v italské i francouzské kuchyni

zelenina, jídlo, mangold
Zdroj/foto: Depositphotos
Mangold patříval mezi nejoblíbenější druhy zeleniny ve střední Evropě, dokud ho (možná i trochu neprávem) nevytlačil špenát. Přitom semena mangoldu jsou u nás běžně k sehnání a jeho pěstování je poměrně snadné.

Zmínka o mangoldu je už v knize prof. Č. Zíbrta – „Staročeské umění kuchařské“, kde se autor zmiňuje, že jezuita Fr. Kropf uvádí ve svém spise z roku 1753 mezi oblíbenými zeleninami i mangold. Je to zahrádkářsky velmi vděčná rostlina, pěstuje se snadno a navíc ji sklízíme postupným odřezáváním listů, které pak celou sezónu dorůstají.

Co nám vše poskytne

  • Obsahuje železo, draslík, hořčík, vápník, fosfor. Dále vitamíny A,B,C,D – pro jejich zachování je nejlepší konzumovat bez tepelné úpravy – jako salát.
  • Mangold je vhodné používat i při redukčních dietách, je výborně stravitelný, obsahuje vlákninu a minimum kalorií.
  • Obsahuje (stejně jako pohanka) rutin a kvercetin – látky, které zpevňují naše cévy.
  • Díky kombinaci vitamínu C a řady sacharidů je vhodné zařadit ho do jídelníčku v klimakteriu a při výkyvech nálady. Posiluje nervy, soustředění a paměť.
  • Posiluje imunitní systém a aktivuje tvorbu trávicích šťáv.

Je velmi chutný

  • Pěstuje se pro listy a řapíky – listy nahradí špenát, řapíky chřest.
  • Listy jsou díky nasládlé oříškové chuti vhodné do salátů.
  • Používá se v italské i francouzské kuchyni – lze dusit nebo i zapékat s těstovinami.
  • Zpracováváte-li jakýmkoliv způsobem špenát, lze takto použít i mangold.
mangold, zelenina, květináč
Zdroj/foto:Pixabay – mangold

Jak pěstovat

Semena klíčí velmi dobře v pařeništi i volné půdě. Vyséváme v dubnu až květnu přímo na záhon. Měl by být v závětrné poloze s pravidelnou mírnou zálivkou. Nemá rád příliš slunce. K růstu potřebuje poměrně dost prostoru, proto sejeme po dvou semínkách – později vyjednotíme a necháme jen silnější rostlinu. Listy sklízíme po 2 měsících, odřezáváme z vnějšího okraje.

Zdroj: celostnimedicina.cz ( Výživa > Zelenina > Mangold)
Petr Klíma, Zeleninová kuchařka, ISBN: 978-80-87049-97-6
Autor: Albín a Dalimila Nostresovi

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Další články v rubrice

Populární ve zdraví a kráse

Z ostatních rubrik

Výběr článků

Populární ve zdraví kráse