Jablka jsou díky Adamovi a Evě asi nejstarším známým ovocem, díky Sněhurce důležitým předmětem intrik, díky vědcům symbolem zdraví prospěšného ovoce a díky potřebě vysokých výnosů také možným zdrojem chemikálií.
Adama, Evu ani Sněhurku rozebírat nebudeme a zaměříme se rovnou na klady a případné (chemické) zápory.
Jablka obsahují živiny všeho druhu …
Podle MUDr. Bc. Michala Vilímovského (cs.medlicker.com) je 10 důvodů, proč jíst jablka každý den:
- Jablka jsou výborným zdrojem vlákniny a vitamínu C, dále obsahují draslík, mangan, měď, vitamíny A, E, B1, B2 a B6
- Jablka mohou pomáhat při hubnutí, protože obsahují méně kalorií a současně je v nich velké množství vlákniny, která žaludek zaplní velkým objemem potravy, což vede ke zvýšení pocitu sytosti
- Jablka kladně působí na zdraví srdce – obsahují velké množství ve vodě rozpustné vlákniny, která snižuje cholesterol. Navíc obsahují také polyfenoly, které snižují krevní tlak i riziko vzniku cévní mozkové příhody
- Konzumace jablek pomáhá snižovat riziko vzniku cukrovky druhého typu. Pravděpodobně je to způsobeno účinkem polyfenolů, které mají antioxidační účinky a chrání buňky tvořící inzulín před poškozením
- Druh vlákniny, který najdeme v jablkách slouží jako potrava pro tělu prospěšné baktérie žijící ve střevech
- Jablka obsahují řadu přírodních látek, které mohou pomáhat v boji proti rakovině. Pozorovací studie potvrdily spojitost konzumace jablek se snížením rizika úmrtí na rakovinu
- Jablka obsahují antioxidanty a protizánětlivé látky, které regulují imunitní odpověď a chrání před vznikem astmatu
- Jablka obsahují látky, které mohou chránit sliznici žaludku před poškozením léky na bolest ze skupiny nesteroidních antirevmatik
- Studie provedené na zvířatech potvrzují, že jablečný džus pomáhá zabránit poklesu hladiny neurotransmiterů, které ovlivňují správné fungování paměti a mozku
- Antioxidanty a látky s protizánětlivým účinkem, které najdeme v jablkách, mohou zlepšovat zdraví kostí a konzumace ovoce obecně pomáhá udržet si dobrou hustotu kostní hmoty i v pozdějším věku
Slupka jablek může obsahovat pesticidy
MF DNES otestovala osmnáct vzorků jablek nakoupených v obchodech s potravinami, diskontních řetězcích, prodejnách se zdravou výživou i na farmářských trzích. Test se zaměřil na obsah pesticidů v ovoci.
- Polovinu testovaných vzorků tvořily červené odrůdy jablek, druhou půlku v Česku nejoblíbenější zelená odrůda Golden Delicious
- Z osmnácti produktů byly dva z označením BIO – byly zároveň jediné, které prošly bez zjištěného obsahu pesticidů
- Deset zkoumaných odrůd bylo z Česka (včetně obou BIO), osm pak ze zahraničí
- U čtyř produktů byla nalezena menší koncentrace pesticidů a byly označeny jako „vhodné s jistým omezením“
- U dvanácti produktů byla koncentrace vyšší a byly označeny jako „nevhodné na výrobu dětských přesnídávek“
- Nejčastěji prokázanými pesticidy byly fungicid, insekticid, akaracid
(Analýzy reziduí pesticidů, zpracovala laboratoř Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze pod vedením profesorky Jany Hajšlové. V 16 vzorcích poté našli odborníci 34 druhů zbytků pesticidů, vyhodnocení provedli podle nařízení EP a Rady (ES) č. 396/2005 v platném znění)
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/kvalita-jablka-z-obchodu-pesticidy-test.A181113_154112_test_jan/19#space-a
Takže loupat nebo neloupat?
Pokud patříte do skupiny konzumentů, která má vlastní jablka nebo se zaměřuje v obchodech na BIO produkci, pak jednoznačně neloupat. Pokud patříte do té druhé skupiny, pak je to na zváženou – můžete k tomu přistoupit tak, že si stejně v dnešní době nevyberete a jablka loupat nebudete a můžete je samozřejmě oloupat nebo zkusit „očistit“. Na internetu najdete návody jak postupovat (nejčastěji je určitým způsobem používaný ocet). Nevíme, zda existuje studie, která by se „odpesticidováním“ jablek zabývala, ale možná jsme jen špatně hledali. V každém případě přejeme dobrou (nechemickou) chuť.
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/kvalita-jablka-z-obchodu- pesticidy-test.A181113_154112_test_jan/19#space-a
www:cs.medlicker.com
Autor: Albín a Dalimila Nostresovi