Nostres.cz » Zdraví a krása » Aronie, dřín, oskeruše – návrat ke kořenům a zdravému životnímu stylu

Aronie, dřín, oskeruše – návrat ke kořenům a zdravému životnímu stylu

zátiší, aronie, ovoce
Zdroj/foto: Depositphotos
Je libo sirup, víno, marmeládu, nádivku nebo snad výborný destilát? Pak není nic jednoduššího, než začít pěstovat (nebo sbírat) kdysi zapomenuté a dnes znovuzrozené plody plné dietetických látek, vitamínů, minerálů, organických kyselin a vlákniny.

Aronie černá

aronie
Zdroj/foto: Depositphotos -Aronie nero

Pěstuje se jako nízký keř nebo stromek, dosahující do výšky asi 2,5m. Začíná plodit velmi brzy – plody jsou černé malvičky, mají velkou nutriční a biologickou hodnotu a obsahují jak vitamín C, E a rutin, tak i vitamíny skupiny B. Lze je konzumovat čerstvé, ale výhodnější bývá další zpracování na kompoty, marmelády, šťávy. Na podzim se listy krásně barví do červena, jde i o sadovnicky cennou dřevinu.

Bez černý

bez černý
Zdroj/foto: Pixabay – Bez černý

Tento keř roste často divoce na rumištích nebo neošetřovaných zahradách. Cíleně pěstovány jsou odrůdy Sambo a Haschberg. Zralé plody obsahují třísloviny, flavonoidy, organické kyseliny a vitamíny A, B, C. Čerstvé i sušené plody pak používáme k přípravě marmelád, sirupů, vín a likérů. Květy se suší na čaj.

Dřín obecný

dřín
Zdroj/foto: Depositphotos – Dřín obecný, odrůda Devín

Pěstuje se jako stromek nebo žlutě kvetoucí keř. Je znám ve dvou odrůdách – Titus a Devín (používá se i označení Děvín). Rubínové plody s vysokým obsahem vitamínu C se konzumují čerstvé nebo sušené, jsou vhodné také na výrobu marmelády nebo kvalitního vína.

Jeřáb obecný

ovoce, Jeřáb
Zdroj/foto: Depositphotos – Jeřáb Moravský sladkoplodý

Je rozšířen především v plané formě (plody jsou prakticky nepoživatelné), ale pro nás je zajímavá pěstěná odrůda – Moravský sladkoplodý. Je to druh, kterému se daří i v podhůří, plody se kompotují nebo zpracují na likéry či vína.

Kaštanovník setý

kaštanovník
Zdroj/foto: Pixabay – Kaštanovník setý

Pozor, nezaměňovat s koňským kaštanem (jírovec maďal), je to zcela jiný rod i druh. Kaštanovník dorůstá do výšky až 20 metrů, semena se v některých zemích zpracovávají na výživnou mouku. Tuto odrůdu známe také jako pečené kaštany. Zpracovávají se jako skvělé nádivky.

Oskeruše

ovoce, oskeruše
Zdroj/foto: Depositphotos – Oskeruše

Jedná se o mohutné stromy s dlouhou životností – až 300 let. I padesátileté větve mají velmi dobrou schopnost regenerace. Plody velikosti planých jablek mají velkou nutriční hodnotu. Konzumují se po uskladnění, případně se plody nechají spadnout (jsou měkké) a spotřebujeme je hned. Vyrábí se z nich vynikající ovocný destilát.

Takže pokud můžete, tak zasaďte, pokud zasadit nemáte kam, tak alespoň sbírejte, stojí to za to. Naše babičky a prababičky věděly své. Dobrou chuť a hodně zdraví.

Zdroj: www.ireceptar.cz/zdravi
Ovocné dřeviny a bobuloviny – Katharina Adams (2019), ISBN: 978-80-7617-077-3

Autor: Albín a Dalimila Nostresovi

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Další články v rubrice

Populární ve zdraví a kráse

Z ostatních rubrik

Výběr článků

Populární ve zdraví kráse