Aronie černá
Pěstuje se jako nízký keř nebo stromek, dosahující do výšky asi 2,5m. Začíná plodit velmi brzy – plody jsou černé malvičky, mají velkou nutriční a biologickou hodnotu a obsahují jak vitamín C, E a rutin, tak i vitamíny skupiny B. Lze je konzumovat čerstvé, ale výhodnější bývá další zpracování na kompoty, marmelády, šťávy. Na podzim se listy krásně barví do červena, jde i o sadovnicky cennou dřevinu.
Bez černý
Tento keř roste často divoce na rumištích nebo neošetřovaných zahradách. Cíleně pěstovány jsou odrůdy Sambo a Haschberg. Zralé plody obsahují třísloviny, flavonoidy, organické kyseliny a vitamíny A, B, C. Čerstvé i sušené plody pak používáme k přípravě marmelád, sirupů, vín a likérů. Květy se suší na čaj.
Dřín obecný
Pěstuje se jako stromek nebo žlutě kvetoucí keř. Je znám ve dvou odrůdách – Titus a Devín (používá se i označení Děvín). Rubínové plody s vysokým obsahem vitamínu C se konzumují čerstvé nebo sušené, jsou vhodné také na výrobu marmelády nebo kvalitního vína.
Jeřáb obecný
Je rozšířen především v plané formě (plody jsou prakticky nepoživatelné), ale pro nás je zajímavá pěstěná odrůda – Moravský sladkoplodý. Je to druh, kterému se daří i v podhůří, plody se kompotují nebo zpracují na likéry či vína.
Kaštanovník setý
Pozor, nezaměňovat s koňským kaštanem (jírovec maďal), je to zcela jiný rod i druh. Kaštanovník dorůstá do výšky až 20 metrů, semena se v některých zemích zpracovávají na výživnou mouku. Tuto odrůdu známe také jako pečené kaštany. Zpracovávají se jako skvělé nádivky.
Oskeruše
Jedná se o mohutné stromy s dlouhou životností – až 300 let. I padesátileté větve mají velmi dobrou schopnost regenerace. Plody velikosti planých jablek mají velkou nutriční hodnotu. Konzumují se po uskladnění, případně se plody nechají spadnout (jsou měkké) a spotřebujeme je hned. Vyrábí se z nich vynikající ovocný destilát.
Takže pokud můžete, tak zasaďte, pokud zasadit nemáte kam, tak alespoň sbírejte, stojí to za to. Naše babičky a prababičky věděly své. Dobrou chuť a hodně zdraví.
Zdroj: www.ireceptar.cz/zdravi
Ovocné dřeviny a bobuloviny – Katharina Adams (2019), ISBN: 978-80-7617-077-3
Autor: Albín a Dalimila Nostresovi