„Pomlázka je český velikonoční lidový zvyk spočívající ve šlehání žen muži pomocí prutu či spleteného proutí, prováděný na Velikonoční pondělí“ – takto nám to říká Wikipedie. Pravdou je, že to není nic moc nového. Co nám ale určitě neříká je způsob, jak se případně při této činnosti zahřívat. A tady si přiložíme své polínko.
Bumbo – teplý nápoj s rumem
- 2 díly rumu
- 2 díly horké vody
- 1 díl citrónové (limetkové) šťávy
- 1 lžička cukru
- strouhaný muškátový oříšek
- Uvedený rozpis je na 1 nápoj, 1díl = 2cl (poměr možno upravit dle chuti a chladu)
- Cukr rozpustíme přímo ve sklenici s citrónovou nebo limetkovou šťávou a horkou vodou
- Přilijeme rum
- Posypeme muškátovým oříškem
Bačovo mléko
- 15 cl mléka
- 5 cl slivovice
- 25-30 g medu
- 1 ks pytlík černého čaje
- Poměr opět možno upravit dle chuti a chladu
- Mléko přivedeme téměř k varu, ale nevaříme
- V horkém mléce rozpustíme med
- Přidáme sáček černého čaje a necháme v mléce 5 minut luhovat
- Nakonec dochutíme nápoj slivovicí a nalijeme ho do předehřátého hrnečku, ihned konzumujeme
Zdroj: Domácí likéry a tinktury, Bookmedia, ISBN 978-80-7639-064-5
Autor: Albín a Dalimila Nostresovi