Při neustálém zvyšování cen energií, pohonných hmot, potravin a vůbec všeho možného, budeme muset změnit i svůj životní styl. Tahle situace vlastně nahrává i zdravějšímu způsobu života. Budeme více zvažovat CO nakoupit, KOLIK toho nakoupit a CO s tím v kuchyni provedeme. Oprášíme kuchařské knihy a recepty, na které jsme díky „růstu životní úrovně“ zapomněli. Paradoxně začneme dělat to, co jsme měli začít dělat už dávno – být ohleduplní k sobě, přírodě a životnímu prostředí. Takže zjistíme, že smažený nemusí být jen řízek a taková čočka s cibulkou a vejcem vlastně vůbec není špatná. Do vaření vám mluvit nebudeme, ale alespoň poradíme základní skladovací zeleninové triky a přidáme i nějakou tu radu.
Triky na zeleninu
- Cibule -cibule (obsahuje vitaminy B,C, draslík a selen) nepatří do lednice, ale skladujte v tmavém a chladnějším místě. Jednotlivé kusy by se neměli dotýkat – stačí uložit do „silonek“ a oddělit třeba kolíčky. A rada pro pěstitele – v červnu a červenci poprašte rostliny rozdrceným dřevěným uhlím, ochráníte je před nálety květilky cibulové
- Hlávkový salát – salát (obsahuje karoten, vitamíny C,B a železo) před uložením neomýváme, ani je nijak „nečistíme“. Ideální je vložit do plastové nádoby přikryté vlhčenou utěrkou, která nám zajistí vhodné podmínky a přitom dovoluje salátu „dýchat“. Skladovat bychom měli v nejchladnější části lednice. A rada pro pěstitele – salát vyžaduje vydatnou zálivku měkkou, odstátou vodou. Zálivka hlávkového salátu studenou vodou (například studniční, tedy tvrdou vodou) způsobuje zpomalení vzrůstu
- Hlávkové zelí – celé zelné hlávky (zelí obsahuje karoten, vitamíny B,C a řadu minerálů) vám v ledničce nebo na chladném, tmavém a suchém místě vydrží i dva týdny. Pokud hlávku načnete, musíte stranu řezu pečlivě zabalit do fólie. A rada pro pěstitele – nedávejte na záhon k zelí například brokolici nebo květák, protože všechny tyto rostliny vysávají živiny z půdy ve velkém
- Rajčata – rajčata (obsahují vitamín C, karoten, minerály) pokud můžeme, tak raději než v lednici skladujte na chladném a dobře větraném místě, stopkou nahoru. A rada pro pěstitele – vyrobte si vlastní přírodní hnojivo. Stačí, když smícháte zákvas kostivalu, kapradiny a kopřivy. Skvělý je i vývar z cibule, který posiluje odolnost rajčat
- Mrkev – vložte mrkev (obsahuje karoten) do velké mísy tak, aby bylo možné celý její povrch zalít vodou. Misku následně zakryjete sáčkem a umístíte do lednice. Jednou denně je potřeba vodu vyměnit. Takto můžete mrkev skladovat dva až tři týdny. A rada pro pěstitele – není vhodné mrkev vysévat blízko košťálové zeleniny, brambor, červené řepy nebo celeru, škůdci se v tomto případě zaměří hlavně na mrkev
- Květák a brokolice – při skladování květáku a brokolice (obsahují vitamin C, K, kyselinu listovou, draslík, vápník a hořčík) v lednici, namočte stonek do misky s vodou a hlavičku překryjte navlhčenou utěrkou. Takto vydrží v lednici mnohem déle. Vodu i utěrku je třeba pravidelně měnit. A rada pro pěstitele – květák se bojí sucha, zalévání květáku proto musí být pravidelné, ale vyhněte se polévání listů – zabráníte tím vzniku plísní. Brokolici je vhodné dávat do záhonů, kde jste v minulé sezóně pěstovali luštěniny, půda bude obohacena o humus a dusík
Samozřejmě jsme neobsáhli všechny plodiny ani informace. Jednak to není možné a jednak to nebylo ani našim cílem. Pouze jsme vás chtěli (opět) upozornit na tuto problematiku. Tak hodně zdraví, dobrou chuť a spokojený život!
Zdroj: Roman Pavela – Zeleninová zahrádka: Od A do Z (z pořadu) polopatě a ještě něco navíc (2021), ISBN: 978-80-7404-350-5
Zachraň jídlo v kuchyni – kolektiv (DOSELKARAMEL.CZ), 2019, ISBN: 978-80-270-6413-7
Autor: Albín a Dalimila Nostresovi