Nostres.cz » Tipy a horoskop » „Nežli jednou brokolice, radši ránu do palice.“ Na tohle motto budete muset asi brzy zapomenout

„Nežli jednou brokolice, radši ránu do palice.“ Na tohle motto budete muset asi brzy zapomenout

brokolice, zelenina
Zdroj/foto: Depositphotos
"Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.“ (Jára Cimrman) Platí to i u brokolice?

Při neustálém zvyšování cen energií, pohonných hmot, potravin a vůbec všeho možného, budeme muset změnit i svůj životní styl. Tahle situace vlastně nahrává i zdravějšímu způsobu života. Budeme více zvažovat CO nakoupit, KOLIK toho nakoupit a CO s tím v kuchyni provedeme. Oprášíme kuchařské knihy a recepty, na které jsme díky „růstu životní úrovně“ zapomněli. Paradoxně začneme dělat to, co jsme měli začít dělat už dávno – být ohleduplní k sobě, přírodě a životnímu prostředí. Takže zjistíme, že smažený nemusí být jen řízek a taková čočka s cibulkou a vejcem vlastně vůbec není špatná. Do vaření vám mluvit nebudeme, ale alespoň poradíme základní skladovací zeleninové triky a přidáme i nějakou tu radu.

Triky na zeleninu

  • Cibule -cibule (obsahuje vitaminy B,C, draslík a selen) nepatří do lednice, ale skladujte v tmavém a chladnějším místě. Jednotlivé kusy by se neměli dotýkat – stačí uložit do „silonek“ a oddělit třeba kolíčky. A rada pro pěstitele – v červnu a červenci poprašte rostliny rozdrceným dřevěným uhlím, ochráníte je před nálety květilky cibulové
  • Hlávkový salát – salát (obsahuje karoten, vitamíny C,B a železo) před uložením neomýváme, ani je nijak „nečistíme“. Ideální je vložit do plastové nádoby přikryté vlhčenou utěrkou, která nám zajistí vhodné podmínky a přitom dovoluje salátu „dýchat“. Skladovat bychom měli v nejchladnější části lednice. A rada pro pěstitele – salát vyžaduje vydatnou zálivku měkkou, odstátou vodou. Zálivka hlávkového salátu studenou vodou (například studniční, tedy tvrdou vodou) způsobuje zpomalení vzrůstu
  • Hlávkové zelí – celé zelné hlávky (zelí obsahuje karoten, vitamíny B,C a řadu minerálů) vám v ledničce nebo na chladném, tmavém a suchém místě vydrží i dva týdny. Pokud hlávku načnete, musíte stranu řezu pečlivě zabalit do fólie. A rada pro pěstitele – nedávejte na záhon k zelí například brokolici nebo květák, protože všechny tyto rostliny vysávají živiny z půdy ve velkém
zelenina, zelí
Zdroj/foto: Pixabay
  • Rajčata – rajčata (obsahují vitamín C, karoten, minerály) pokud můžeme, tak raději než v lednici skladujte na chladném a dobře větraném místě, stopkou nahoru. A rada pro pěstitele – vyrobte si vlastní přírodní hnojivo. Stačí, když smícháte zákvas kostivalu, kapradiny a kopřivy. Skvělý je i vývar z cibule, který posiluje odolnost rajčat
  • Mrkev – vložte mrkev (obsahuje karoten) do velké mísy tak, aby bylo možné celý její povrch zalít vodou. Misku následně zakryjete sáčkem a umístíte do lednice. Jednou denně je potřeba vodu vyměnit. Takto můžete mrkev skladovat dva až tři týdny. A rada pro pěstitele – není vhodné mrkev vysévat blízko košťálové zeleniny, brambor, červené řepy nebo celeru, škůdci se v tomto případě zaměří hlavně na mrkev
  • Květák a brokolice – při skladování květáku a brokolice (obsahují vitamin C, K, kyselinu listovou, draslík, vápník a hořčík) v lednici, namočte stonek do misky s vodou a hlavičku překryjte navlhčenou utěrkou. Takto vydrží v lednici mnohem déle. Vodu i utěrku je třeba pravidelně měnit. A rada pro pěstitele – květák se bojí sucha, zalévání květáku proto musí být pravidelné, ale vyhněte se polévání listů – zabráníte tím vzniku plísní. Brokolici je vhodné dávat do záhonů, kde jste v minulé sezóně pěstovali luštěniny, půda bude obohacena o humus a dusík

Samozřejmě jsme neobsáhli všechny plodiny ani informace. Jednak to není možné a jednak to nebylo ani našim cílem. Pouze jsme vás chtěli (opět) upozornit na tuto problematiku. Tak hodně zdraví, dobrou chuť a spokojený život!

Zdroj: Roman Pavela – Zeleninová zahrádka: Od A do Z (z pořadu) polopatě a ještě něco navíc (2021), ISBN: 978-80-7404-350-5
Zachraň jídlo v kuchyni – kolektiv (DOSELKARAMEL.CZ), 2019, ISBN: 978-80-270-6413-7

Autor: Albín a Dalimila Nostresovi

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Další články v rubrice

Populární vtipech a horoskopu

Z ostatních rubrik

Výběr článků

Populární v tipech a horoskopu