Dvoubarevné krémové řezy (12 kousků)
Těsto:
- 4 vejce
- 2 lžíce teplé vody
- 120g cukru
- 75g polohrubé mouky
- 75g škrobové moučky
- 2 lžíce kakaového prášku
- špetka soli
Náplň:
- 0,5 l mléka
- 40g škrobové moučky
- 4 žloutky
- dřeň z 1/2 vanilkového lusku
- 120g cukru
- 300ml šlehačky
- moučkový cukr na posypání
- cukr na posypání utěrky
Postup:
Oddělíme žloutky od bílků, k žloutkům přidáme teplou vodu, ručním šlehačem šleháme pěnu, postupně přidáváme 2/3 cukru a došleháme na hustou krémovou konzistenci. Z bílků šleháme tuhý sníh a vmícháme zbylou 1/3 cukru a sůl. Asi jednu třetinu sněhu opatrně vmícháme do žloutkového krému, zbytek sněhu necháme nahoře. Smícháme mouku a škrobovou moučku a prosejeme na sníh. Nyní horní část sněhu s prosetou směsí mouky a moučky smícháme se spodní krémovou částí, dokud nevznikne jednolitá hmota. Pečící plech (cca 20x20cm nebo poměrově podobný) vyložíme pečícím papírem, naplníme těstem a uhladíme. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 10 minut na střední liště, po upečení překlopíme na utěrku posypanou cukrem, stáhneme papír a necháme vychladnout. Mezitím si nachystáme krém – šlehačku ušleháme do tuha, ostatní ingredience vymícháme do krému a spojíme se šlehačkou. Piškotový plát podélně rozkrojíme na 3 kusy. První pomažeme polovinou krému, překlopíme druhým a pomažeme zbylým krémem. Překlopíme posledním dílem a dáme vychladnout. Rozkrojíme na 12 dílů a posypeme cukrem.
A teď už to bude chtít jen tu kávičku …
Zdroj: Svojtka a kolektiv – Všechno o pečení (z originálu „Die grosse backschule“), ISBN 80-7352-384-1
Autor: Albín a Dalimila Nostresovi