Posvátného pravidla F.I.F.O. (First in, first out)
Pravidlo, kterého se kuchaři drží jak při zpracování, tak při skladování. Jde o logický systém rovnání surovin do polic nebo lednice: dozadu se staví nové a dopředu starší zboží, které se musí spotřebovat jako první.
Všechny suroviny a produkty je třeba pečlivě popisovat, a to při zamrazení, konzervování i po otevření. Nejméně vydrží maso a ryby, proto je důležitá technika zpracování a teplota skladování. Maso se kazí mnohem rychleji pokud zůstane na kosti, proto by se od ní mělo okamžitě odříznout a jakmile dorazí do kuchyně ryba, měla by se celá zasypat ledem.
Bylinky stačí rozprostřít do krabičky vyložené suchým ubrouskem, přikrýt je navlhčeným papírem, uzavřít a nechat v lednici.
Bobulové ovoce rozložte do jedné vrstvy, aby neleželo na sobě. To platí i pro další skládané ovoce jako jablka, hrušky nebo broskve.
Ovoce a zelenina si ve skladu, ani v lednici moc nerozumí, ukládejte je proto odděleně. Ovoce navíc snadno absorbuje okolní pachy.
Brambory držte v dostatečné vzdálenosti od cibule a ovoce.
Do ledničky nepatří rajčata, protože tak přicházejí o chuť i vůni, banány, avokádo, jehož dozrávání se při nízké teplotě zastaví, ani citrusové plody – v lednici rychleji změknou a zplesniví. Pobyt v chladničce neprospívá ani bramborám, lilkům, dýním, okurkám a mrkvi.
Autor: Alexandra Koval