Nostres.cz » Rady a tipy » Profesionálové radí, jak skladovat potraviny

Profesionálové radí, jak skladovat potraviny

potraviny
Zdroj/foto:Pixabay
Špatné skladování vede obecně k plýtvání ať už penězi či surovinami, o energiích nemluvě. Chce to nejen promyšlené nákupy, ale také selský rozum a odhodlání šetřit kvalitní produkty i životní prostředí. Ukážeme, čeho se drží profesionálové.

Posvátného pravidla F.I.F.O. (First in, first out)

Pravidlo, kterého se kuchaři drží jak při zpracování, tak při skladování. Jde o logický systém rovnání surovin do polic nebo lednice: dozadu se staví nové a dopředu starší zboží, které se musí spotřebovat jako první.

potraviny
Zdroj/foto: Pixabay

Všechny suroviny a produkty je třeba pečlivě popisovat, a to při zamrazení, konzervování i po otevření. Nejméně vydrží maso a ryby, proto je důležitá technika zpracování a teplota skladování. Maso se kazí mnohem rychleji pokud zůstane na kosti, proto by se od ní mělo okamžitě odříznout a jakmile dorazí do kuchyně ryba, měla by se celá zasypat ledem.

zmrzlá ryba
Zdroj/foto: Pixabay

Bylinky stačí rozprostřít do krabičky vyložené suchým ubrouskem, přikrýt je navlhčeným papírem, uzavřít a nechat v lednici.

Bobulové ovoce rozložte do jedné vrstvy, aby neleželo na sobě. To platí i pro další skládané ovoce jako jablka, hrušky nebo broskve.

Ovoce a zelenina si ve skladu, ani v lednici moc nerozumí, ukládejte je proto odděleně. Ovoce navíc snadno absorbuje okolní pachy.

Brambory držte v dostatečné vzdálenosti od cibule a ovoce.

Do ledničky nepatří rajčata, protože tak přicházejí o chuť i vůni, banány, ​avokádo, jehož dozrávání se při nízké teplotě zastaví, ani citrusové plody – v lednici rychleji změknou a zplesniví. Pobyt v chladničce neprospívá ani bramborám, lilkům, dýním, okurkám a mrkvi.

zelenina
Zdroj/foto: Pixabay

Autor: Alexandra Koval

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Další články v rubrice

Populární v radách a tipech

Z ostatních rubrik

Výběr článků

Popular posts:
Popular posts: