Nostres.cz » Krása » Pamatujete na „Pramen zdraví z Posázaví“? Tady je verze 2022

Pamatujete na „Pramen zdraví z Posázaví“? Tady je verze 2022

žena, jogurt
Zdroj/foto: Depositphotos
"Chcete-li prospěti dítěti zdravému, kupte mu Pramen zdraví z Posázaví. Výrobky mléčné, to je marné, jsou blahodárné a věčné." Takto to zpívaly děti z filmu "Ať žijí duchové" v roce 1977. A my se na to podíváme z dnešního pohledu.

Pokud v úvodu nahradíme slovo „mléčné“ slovem „kysané“, tak v podstatě máme slibovanou verzi 2022. Kefír, jogurt, podmáslí nebo zákys – všechny kysané výrobky prospívají našemu zdraví. Rozdělujeme je podle použitých mikroorganismů, konzistence i množství tuku.

Výhody zakysaných mléčných výrobků

  • Jsou lehce stravitelné
  • Obsahují bílkoviny a vápník
  • Obsahují také řadu vitamínů, především skupiny B
  • Dobře působí na střevní mikroflóru, po léčbě antibiotiky a infekcích trávicího ústrojí
  • Zvyšují imunitu

Jogurt

Začal se ve velkém vyrábět na začátku minulého století. Vzniká přidáváním jogurtových kultur do mléka. Bakterie se nechávají vyvíjet několik hodin při teplotě cca 40 stupňů. Do čistých jogurtů se nesmí přidávat žádné stabilizátory a barviva. Vyrábějí se jako plnotučné, polotučné a nízkotučné.

Podmáslí

Je to vlastně vedlejší produkt výroby másla. Vyrábí se přidáváním smetanového zákysu do sladké smetany. Má méně sušiny a více lecitinu než mléko. Je mírně nakyslé a obsahuje necelé jedno procento tuku.

jogurt
Zdroj/foto:Pixabay

Acidofilní mléko

Je podobné kefíru a je velice zdravé. Jde vlastně o mléko s přidáním bakterií Lactobacillus acidophilus. Obsahuje celou řadu vitamínu, především pak B12. Bývá hodně kyselé, proto se do něj přidává plnotučné mléko zakysané smetanovým zákysem.

Kefír

Jedná se o nápoj z kravského mléka, který vzniká kvašením pomocí kefírové kultury. Svým způsobem se vlastně jedná i o mírně alkoholický nápoj – obsahuje méně než jedno procento alkoholu. Měl by se podávat mírně vychlazený a měl by mít příjemně nakyslou chuť.

Syrovátka a žinčica

Syrovátka vzniká při výrobě sýrů a tvarohů. Je to nízkokalorická žlutozelená tekutina s řadou minerálů a vitamínů, především A,B,C. Žinčica se vyrábí na Slovensku z ovčího mléka, je podobná kefíru. Obsahuje až 1700 mikroorganizmů.

Tak hodně zdraví a dobrou chuť.

Zdroj: Zdravá výživa pro každý den, Prof. Ing. Rudolf Poledne CSc., Prof. MUDr. Jan Piťha CSc., ISBN13 (EAN): 9788024724881
140 otázek a odpovědí o výživě a potravinách, Prof. MUDr. Jan Piťha CSc., ISBN 978-80-87250-18-1
Autor: Albín a Dalimila Nostresovi

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Další články v rubrice

Populární v kráse

Z ostatních rubrik

Výběr článků

Populární v kráse