Fialky a jídlo
Violky vonné, známější jako fialky, patří (stejně jako macešky) mezi jedlé květiny a především jejich listy jsou bohaté na vápník, železo, vitaminy C a A, dále saponiny, glykosidy, violin, vonné silice, hojivý sliz a sloučeninu kyseliny salicylové. Hodí se tedy běžně tam, kam dáváte listovou zeleninu – saláty, nádivky, polévky. Také květy se běžně používají v gastronomii například jako ozdoba moučníků a dortů – čerstvé květy potřeme lehce promíchaným bílkem, posypeme moučkovým cukrem a necháme uschnout na pečícím papíru při běžné pokojové teplotě. V každém případě v kuchyni nezaměňovat s africkou fialkou, která je jako pokojová rostlina u nás hodně rozšířená.
Fialky a bolení hlavy
Fialka (violka vonná) patří mezi nejstarší léčivé byliny. Již ve starověku ji Řekové používali při bolestech hlavy, nespavosti a závratí. Římané si oblíbili kořen na projevy dny a revmatismu a byla využívána i jako afrodiziakum.
- Fialkový ocet proti bolesti hlavy a únavě – do 0,5 l ovocného octu přidáme vrchovatou hrst květů fialky (violky vonné). Zakryjeme, uložíme do chladu a necháme cca 2 týdny macerovat. Poté přecedíme (květy vymačkáme) a užíváme 1 lžíci do skleničky vody. Fialkový ocet použijeme i do salátů, omáček nebo polévek
Z fialek ovšem připravíme také čaj proti kašli, tinkturu proti revmatismu, olej na opruzeniny nebo na kůži po nadměrném slunění a také kůru proti vypadávání vlasů.
Fialky a archanděl Gabriel
V souvislosti s archandělem Gabrielem se pohybujeme v prostředí pověstí a legend, které souvisí se zrodem fialek na zemi. Podle jedné z nich byl právě archanděl Gabriel tím, kdo Adamovi (po vyhnání z ráje) zvěstoval, že mu bylo odpuštěno. A milý Adam se po stoletém hořkém pláči rozplakal štěstím a jeho slzy se po dotyku se zemí proměnily v koberec fialek. Možná to bylo jinak, ale nikdy neříkej nikdy.
Zdroj: Golasovská Monika – Bylinková terapie, léčivé elixíry pro zdraví i krásu (2020) ISBN: 978- 80-271-2919-5
https://living.iprima.cz/zahrada/jarni-fialka-vonna-prirodni-lek-proti-kasli-recepty
Zdroj: Albín a Dalimila Nostresovi